Ταξιδεύουμε μαζί παντού... εδώ και 40 χρόνια!!!

Follow Us
GO UP
Image Alt

Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα νοτιότερα νησιά των Κυκλάδων.

Το Σύμπλεγμα νησιών της Σαντορίνης αποτελείται από τα νησιά Θήρα που είναι το μεγαλύτερο, τη Θηρασία που είναι μικρότερο και το μικρό Ασπρονήσι που είναι ακατοίκητο.

Τα τρία αυτά νησιά είναι υπολείμματα του προϊστορικού μεγάλου νησιού με τα ονόματα Στρογγύλη που ονομάστηκε έτσι από το σχήμα του και μετέπειτα Καλλίστη από την ομορφιά του, Φιλωτέρα και τέλος Σαντορίνη. Από την καταβύθιση του κέντρου της Στργγύλης, μετά από μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη, γύρω στα 1450 π. Χ. σχηματίστηκε η Καλντέρα (λεκάνη), στην οποία εισέρρευσε η θάλασσα και στο κέντρο της αναδύθηκαν μετά από αιώνες τα νησιά των Ηφαιστείων (Καμένες) ή Παλαιά Καμένη αρχικά και η Νέα Καμένη μετά από αιώνες.

Πρωτεύουσα του νησιού είναι τα Φηρά με επίνειο τον Αθηνιό. Η δυτική ακτή της Σαντορίνης καταλήγει σε απόκρημνο γκρεμό και χάνεται μέσα στην καλντέρα, την κυκλική θαλάσσια επιφάνεια που έχει έκταση περίπου 32 τετρ. μίλια και βάθος 300-400μέτρα. Στα τοιχώματα της καλντέρας, έχουν σχηματιστεί οριζόντιες, παράλληλες ζώνες μαύρου, κόκκινου βράχου και άσπας, προερχόμενες από αλλεπάλληλες εκρήξεις του ηφαιστείου και αποτελούν μοναδική τομή του εδάφους για όσους θέλουν να μελετήσουν το μακρινό παρελθόν του νησιού.

Στην κορυφή και κατά μήκος του γκρεμού έχουν αναπτυχθεί οι πασίγνωστοι οικισμοί Φηρά, Φηροστεφάνι, Ημεροβίγλι, Οία, Μεσσαριά, Πύργος, Εμπορείο.

Στο Ακρωτήρι, σκεπασμένη από ηφαιστειακά υλικά, άρχισε να αποκαλύπτεται το 1967 από τον καθηγητή Σπύρο Μαρινάτο ολόκληρη παραθαλάσσια πόλη με δρόμους, πλατείες, πολυώροφα κτίρια, εργαστήρια, κ.ά. Τοιχογραφίες σπουδαίας τέχνης, με πρωτότυπα θέματα κοσμούσαν δωμάτια, σκεύη και εργαλεία από πέτρα, πηλό και μέταλλο έχουν βρεθεί κατά εκατοντάδες και μαρτυρούν τον πλούτο και την ακμή της πόλης.

Παραλίες στη Σαντορίνη

Η όμορφη μαύρη αμμώδης παραλία στο Καμάρι έχει μήκος 8 χλμ. Και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νησιού. Δεν θα χρειαστεί να ψάξετε πολύ για παραθαλάσσιες ταβέρνες, ξενοδοχεία, τουριστικά καταστήματα και χώρους διασκέδασης. Μπορείτε να κάνετε θαλάσσια σπορ όπως σκι, windsurfing και θαλάσσιο ποδήλατο. Ο κοντινός Άβις είναι άλλη μια ήσυχη παραλία με μαύρη άμμο που προσφέρει θαλάσσια σπορ.

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου, βρίσκεται η Κόκκινη παραλία. Δεν θα μπορούσατε να βρείτε πιο συναρπαστικό μέρος για το μπάνιο σας. Οι κόκκινοι βράχοι βυθίζονται μέσα στην αμμώδη παραλία και στην πεντακάθαρη θάλασσα συνθέτοντας ένα μαγευτικό τοπίο. Μπορείτε να μεταφερθείτε σε άλλες παραλίες της νοτιοδυτικής ακτής με βάρκες.

Μια πληθώρα θαλασσίων σπορ σας προσφέρεται στην Περίσσα , μια διάσημη παραλία της Σαντορίνης. Η μοναδική μαύρη άμμος και η πεντακάθαρη, βαθιά θάλασσα είναι από τα πιο εντυπωσιακά της στοιχεία. Η παραλία της Περίσσας βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού.

Βόρεια από το Καμάρι στην ανατολική ακτή του νησιού βρίσκεται η παραλία του Μονόλιθου. Η πιο ήσυχη παραλία της Σαντορίνης αλλά που συγχρόνως προσφέρει όλες τις ανέσεις των άλλων παραλιών με ταβέρνες και καφετέριες.